Sammenligning af alle netselskaber i Danmark

Der er stor forskel på hvor meget strømmen koster, alt afhængig af hvor i landet man bor. Landet er delt op i 37 forskellige netselskaber, som kører individuelt men alle er underlagt en stram regulering af Forsyningstilsynet. Hvert år skal hvert netselskab have godkendt deres Indtægtsramme, som er netselskabet budget for den kommende periodes nettarif og netabonnement.

Tarifmodel
Der findes tre forskellige tarifmodeller. Model 1 hvor vi har en flad nettarif, dvs. det samme beløb i alle døgnets timer. I Tarifmodel 2 er der i vinteråret en dyrere pris i kogespidsen mellem kl. 17-20, og i Tarifmodel 3 hvor der igen skelnes mellem sommer og vintertariffer, en dyrere pris i kogespidsen (17-21) og en billigere pris om natten (0-6).

Fælles for dem alle, er at prisen bliver stort set den samme, hvis du har en nogenlunde standard forbrugsprofil. På tarifmodel 3 vil du dog have mulighed for at spare penge, hvis du kan flytte noget af dit forbrug til uden for spidslasten. Det kan du ikke på tarifmodel 1.

Her er alle netselskabernes nettarif C pr. 2024-01-01:

Sammenligning
Jeg har undersøgt hvor meget en gennemsnitlig 4000 kWh forbruger ville koste, hvis vi kunne flytte rundt i landet og have et identisk strømforbrug med rundt. Gældende for samtlige summer, er at det er inkl. alle afgifter og abonnementer. Elaftalen der er brugt over hele linjen, er Bornholms Energis “Det Frie Valg” variable prisaftale.

Jeg har undersøgt hvordan priserne har set ud i årene 2020-2024 hvor de forgange år er de reelle priser og 2024 er et estimat ud fra sidste års gennemsnits-strømpriser og de udmeldte nettariffer pr. 2024-01-01.

Hvis du vil vide hvilket netselskab du hører til, kan du benytte denne søgemaskine: https://greenpowerdenmark.dk/vejledning-teknik/nettilslutning/find-netselskab

Vi starter med at kigge på, hvad den samlede elregning inkl. alle tariffer, afgifter og moms har kostet i årene 2020-2024:

TREFOR Elnet Øst A/S
Den hurtige læser vil nok bemærke, at TREFOR Elnet Øst A/S ligger i toppen hvert år. Elnettet har historisk altid ligget været dyrt her, og det er der flere grunde til. Det er et ret lavtbefolket område, så der er flere meter kabel pr. kunde og det er dyrt at grave (klipper er hårde). Forsyningstilsynet tildelte desuden den forrige ejer (Bornholms Energi og Forsyning) en differencesaldo på 100 mio. kr. der skal opkræves med 15 mio. årligt i årene 2021-2027.
EWII/TREFOR overtog elnettet i oktober 2021 og har fået meget kritik for prisstigningerne efterfølgende, men lavede først en prisregulering 1. april 2022. Som det kan ses lå TREFOR Elnet Øst også på førstepladsen inden da.
Jeg har lavet et estimat på hvad nettariffen ville have uden uden Differencesaldoen, kig efter “TREFOR Elnet Øst A/S U.D.” på oversigten.

Her kigger vi på den gennemsnitlige kWh-pris:

Her kigger vi isoleret på den gennemsnitlige nettarif-udgift:

Her kigger vi isoleret på det årlige abonnement fra netselskabet:

Netselskabernes øgede udgifter giver prisstigninger
Priserne er generelt steget ret meget over hele linjen, og det hænger sammen med generelle prisstigninger både på selve strømmen som skal dække netselskabernes nettab og på det materiel, som netselskaberne køber.
Energinet fortæller:
“I 2020 var prisen på en af vores mest brugte transformere 9 mio. kr. I 2023 koster den 25 mio. Leveringstiden på samme transformer var i 2020 på 18-20 uger. I 2023 er leveringstiden fordoblet.”
kilde: https://finans.dk/debat/ECE16629251/energinet-stigende-priser-og-lange-leveringstider-udfordrer-den-groenne-omstilling/

Vi kigger lidt nærmere på, hvor meget de årlige nettarifudgifter er steget ved netselskaberne:

Øget strømforbrug vil sænke nettariffen
Netselskaberne er i fuld gang med at forberede til den grønne omstilling, og selvom elforbruget måske ikke er steget voldsomt meget endnu, bliver der tilmeldt elbilladestandere og varmepumper til den store guldmedalje, så samfundet forbereder sig til elbilernes indtog. Efterhånden som strømforbruget stiger i takt med at der f.eks. kommer flere elbiler mm., vil det også sænke nettariffen, da den fastsættes ud fra formlen:


Netselskabet udgifter / Netforbrug


Hvis du vil blive klogere på hvor meget du betaler i nettarif – og alt det andet – Kan du prøve Elprisberegneren.

Alt data er hentet via http://energidataservice.dk. Der tages forbehold for fejl.
Edit: Opdateret 2024-01-16, da jeg fandt nogle fejl. Flere af de mindre netselskaber har en tarif til Overliggende net, men det er uklart om de bliver viderefaktureret til slutkunden eller ej.


Comments

Ét svar til “Sammenligning af alle netselskaber i Danmark”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *